Άγιος Ερμογένης – Ιερομάρτυρας & θαυματουργός – 05 Οκτωβρίου.

Ο Άγιος Ερμογένης γεννήθηκε τον 4ο αιώνα στη Φοινικούντα της Αττάλειας της Μ. Ασίας. Ήταν ένθερμος κήρυκας του Χριστιανισμού.

Η δράση του Αγίου Ερμογένη εξαπλώθηκε ιδιαίτερα στη Σάμο, όπου διορίστηκε ως Επίσκοπος της Εκκλησίας της περιοχής. Δίδασκε το λαό και πρόβαλλε παντού το φως του Χριστού. Αναφέρεται πως έκανε πολλά θαύματα με τη χάρη του Θεού για να παρηγορήσει τον πονεμένο λαό.

Η απήχηση που είχε το κήρυγμά του Αγίου στους ντόπιους, ενόχλησε τον ηγεμόνα της Σάμου, ο οποίος διέταξε να τον συλλάβουν και να τον υποβάλουν σε βασανιστήρια μέχρι να απαρνηθεί το Χριστιανισμό.
Ο Άγιος Ερμογένης υπέμεινε τα βασανιστήρια διατηρώντας ακλόνητη την πίστη του, με αποτέλεσμα ο ηγεμόνας να διατάξει τον αποκεφαλισμό του.

Οι Χριστιανοί της Σάμου πήραν το λείψανό του και μαζί με την τίμια κάρα του, τα τοποθέτησαν σε μια ξύλινη κάσα την οποία έριξαν στη θάλασσα για να μην την αφανίσουν οι ειδωλολάτρες. Η κάσα έφτασε μέχρι τις ακτές του Κουρίου, στην Κύπρο. Οι πιστοί που ανέσυραν από το νερό το λείψανο και την τίμια κάρα του Αγίου, έχτισαν μια εκκλησία αφιερωμένη στον Άγιο Ερμογένη.

 

Η εκκλησία αυτή καταστράφηκε από τις επιδρομές στο νησί και μια νέα εκκλησία χτίστηκε τον 17ο αιώνα. Η ιδιαίτερη αυτή εκκλησία βρίσκεται στο χωριό Επισκοπή, κοντά στην αρχαία πόλη του Κουρίου, στην οποία φυλάσσεται το λείψανο του Αγίου Ερμογένη που αποτελεί πηγή θαυματουργών ιάσεων γι΄αυτούς που προσέρχονται με πίστη και ευλάβεια.

Η μνήμη του Αγίου Ερμογένη εορτάζεται στις 5 Οκτωβρίου.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s